שיניים שחורות: איך לטפל בשן שחורה או אפורה?

כולנו רוצים שיניים לבנות, כמובן. אך מה קורה כשהשיניים אינן כאלה? כשהן צהובות, אפורות, כהות, ואפילו נראות ממש שחורות לפעמים?

בסקירה זאת נבהיר (תרתי משמע..) את הגורמים האפשריים למראה שיניים שחורות, אפורות וכהות, ואת הטיפולים להלבנתן.

 

 

מה גורם לשיניים להראות שחורות?

עששת

עששת היא המחלה הגורמת ל'חורים' בשיניים. זו מחלה שמקורה חיידקי. החיידקים ניזונים משאריות מזון על השיניים, מפרישים חומצה המאכלת את הסידן בשן, ויוצרת בו פגמים וריקבון של החומר החי שבשן.

לעששת קשת רחבה של צבעים – מצבע בהיר ועד לחום כהה עד שחור.

החלק הנגוע בשן משתקף ונראה במקרים רבים ככתם כהה הניכר לעין ומפריע לאסתטיקה ולמראה החיוך. (רבים לא יודעים זאת, אך 'חור' בשן  לרוב אינו כואב אלא כשהוא עמוק מאוד ומגיע למך השן, כדאי לכן להיבדק בביקורת תקופתית ולתפוש את העששת במצב התחלתי ככל האפשר).

שחזורים –'סתימות', כתמים כהים

חומר השחזור שהיה בשימוש הנרחב ביותר מאז ימי ראשית רפואת השיניים היה האמגלם. אמלגם הוא חומר העשוי מסגסוגת מתכות הכוללות כסף, נחושת ועוד, המעורבים עם כספית ויוצרים יחד חומר חזק ועמיד מאוד.

צבעו של האמלגם הוא אפור בהיר כשהוא חדש, אך עם הזמן צבעו מכהה והופך אפור כהה עד לשחור ממש. עיקר התלונות של מתרפאים על 'שן שחורה' נובעות מהשתקפות האמלגם דרך קירות השן שהם מעט שקופים.

כל התמונות מחיוכים של מתרפאים שטופלו על ידינו

טיפולי שורש

בניגוד לדעה הרווחת, בטיפול שורש לא מוציאים את השורש מהשן. להפך – זהו טיפול הנועד לשמור על השן הפגועה  ולהאריך את חייה. בכל שורש של שן (ויש שיניים עם מספר שורשים), יש תעלה או תעלות דקות המכילות את הרקמה המזינה את השן והכוללת עצבים וכלי דם. בטיפול השורש מוציאים את תוכן התעלות האלה מסיבות שונות – זיהום, דלקת, נמק, רגישות ועוד, ואוטמים אותם עם חומרים ודבקים שאינם מאפשרים לזיהום לחדור שוב אל השן.

עם הוצאת הרקמה המזינה את השן, היא הופכת יבשה ופריכה יותר, מה שמשנה את צבעה לכהה. זאת, בנוסף לכך שחומרי האיטום עצמם הופכים כהים עם הזמן, וגורמים לשן ולשורש להיות כהים.

חבלה בשן

שן שעברה חבלה בעקבות מכה, נפילה וכדומה, משנה את צבעה פעמים רבות. תוצרי פירוק שטף דם קטן שנוצר בתוך השן, גורמים לשן להיראות כהה. התהליך דומה לכתם הכחול /ירוק/חום שנראה על העור לאחר חבלה ביד או ברגל; רק שבעוד שבעור יש מנגנונים המפרקים ומעלימים את תוצרי פירוק הדם הצבעוניים, בשן הם לעיתים נשארים לתמיד.

תרופות

תרופות מסוימות הנלקחות בגיל צעיר, או על ידי האם בזמן ההיריון, עלולות להשפיע על נבט השן המתפתח ולתת לו גוון כהה.

צביעה חיצונית

רובד חיידקים ואבנית שלא הוסרו כראוי, סופחים צבענים ממאכלים ומשקאות כקפה, תה וניקוטין של סיגריות, ונותנים לשיניים מראה כהה.

טיפול בשיניים אפורות, כהות או שחורות

אז למדנו למה השן משחירה. אבל איך מנקים ומטפלים בשיניים שחורות או אפורות?

רפואת השיניים של היום מצויידת בכלים נהדרים בכל הקשור לשיפור מראה השיניים והחיוך.

הדרישה הטבעית כל כך לשיניים לבנות ויפות הביאה ליצור קשת רחבה של חומרי שחזור ושיקום בצבעי שיניים טבעיים ובהירים.

שחזור שיניים הפגועות מעששת אן משבר ושחיקה מתבצע כיום בעיקר בעזרת חומרים מרוכבים – קומפוזיטיים. אלה חומרים בצבע שן טבעית, בעלי חוזק ושקיפות הדומים לחומר שן טבעי. הם מעלימים כתמי עששת כהים ומחליפים שחזורים מוכתמים.

כיום כבר כמעט ולא משתמשים באמלגם המתכתי והלא אסתטי. החומרים החדשים מחליפים אותו ואף עולים עליו.

שיניים שהוכתמו בשל טיפולי שורש יכולות לעבור תהליך של הלבנת שיניים פנימית עם חומרים המבהירים את הצבענים הכהים שבתוכן.

שיניים שהלבנה פנימית לא מספיקה ניתן לשקם עם כתרים או ציפויים  מחומרים מתקדמים בצבע שן.

כתרי חרסינה לשיניים שחורות - אחרי לפני כתרי חרסינה - שיניים שחורות
כל התמונות מחיוכים של מתרפאים שטופלו על ידינו

 יש כיום חומרים מעולים לייצור כתרים כזירקוניה, וכתרים וציפויים כליתיום דיסיליקאט או חרסינה פלדספטית, שמחזירים לשיניים שחורות וכהות את המראה הטבעי שלהן באסתטיקה מצויינת ובחוזק ופונקציה כשל שן טבעית.

בקיצור – לא הכל שחור..  כיום אין סיבה לחשוש לחייך עקב מראה של שן שחורה, שן אפורה או מוכתמת. בואו לייעוץ במרפאה ותוך זמן קצר השחור יהפוך ללבן!​

פורסם בקטגוריה מה מפריע לך לחייך?. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.