השלמת שיניים
חבלה בשיניים היא דבר נפוץ יותר ממה שחושבים, ואנו רואים את תוצאותיה כמעט יום יום במרפאה. לרוב היא נפוצה בגילאים צעירים – נפילה מאופניים, בבריכה, במשחק שכונתי וכדומה, אך גם למבוגרים זה קורה, ולעיתים תוצאות חבלה בגיל צעיר משליכות על מצב השיניים לאחר שנים רבות.
נהוג לסווג את החבלות בכותרת השן לשלוש רמות:
- שבר באמאיל השן בלבד (השכבה הזגוגיתית שמצפה את כותרת השן).
- שבר הכולל גם את האמאיל וגם את הדנטין (השכבה שמרכיבה את רוב כותרת השן מתחת לאמאיל), אך ללא ערוב של מך השן.
- שבר הכולל גם את מך השן (הרקמה המזינה את השן ומכילה כלי דם ועצבים).
קיימים גם שברים מורכבים יותר הכוללים שבר בשורש השן, שבר בעצם הלסת ומצבים בהם כל השן ניתקת ממקומה עקב חבלה בפנים ובשיניים.
כל סוג שבר דורש התייחסות אחרת וטיפול שונה. ככלל, כל חבלה בשן וברקמות התומכות לה דורשת בדיקת רופא סמוך ככל האפשר לזמן האירוע, צילום רנטגן ובדיקה לחיות השן ומצב הרקמות התומכות.
במרפאת השיניים ד"ר פורת בכפר סבא נשמח לקבל אתכם לפגישת התייעצות להשלמת שן שבורה – אין סיבה שלא תוכלו לקום בבוקר ולחייך אל העולם בכיף ובלי להתבייש!
איך מטפלים בשן שבורה?
שבר באמאיל השן בלבד נחשב לשבר קל, וניתן ברוב המקרים לשחזר את החלק הפגוע באמצעות חומרים מרוכבים (קומפוזיטים) בצבע שן, בטיפול אחד במרפאה, ומעקב לאורך זמן.
לעיתים, אם השבר קל והחלק החסר נמצא, אפשר לנסות ולהדביק אותו בחזרה לשן. לא בכל פעם, אך לעיתים ההדבקה מצליחה ואין צורך בטיפול נוסף.
שבר הכולל גם את השכבה שמתחת לאמאיל, ניתן לשחזר גם עם חומרים קומפוזיטיים או ציפויי חרסינה, תוך אפליקציית חומרים מזרזי ריפוי ומבודדים, וגם כאן נדרש מעקב לאורך זמן; שכן לעיתים הנזק למך השן מתבטא רק לאחר תקופה, ולעיתים אפילו אחרי שנים.
שבר הכולל את מך השן דורש ברוב המקרים טיפול להוצאת הרקמה הפגועה ואטימת התעלה בה היא נמצאת (מה שקרוי טיפול שורש), ורק לאחר זאת ניתן לגשת לשיקום השן על ידי מבנה וכתר. קיימים היום חומרים נפלאים לשיקום בצורה אסתטית המדמה שן טבעית כמו זירקוניה וחרסינה, ללא צורך במתכת כלל.
השלמת שיניים שבורות אצל ילדים ובני נוער
כשמדובר בשבר בשן קבועה אצל ילדים ובני נוער, לא תמיד ניתן לבצע טיפול שורש רגיל כמו אצל מבוגרים, אלא לטפל בשורש השן שקצהו אינו סגור בגילאים אלה, בחומרים המעודדים בניית עצם וסגירת השורש, לפני טיפול קבוע.
אם שן קבועה חטפה מכה שהוציאה אותה מהמקום, כדאי לשמור אותה בחלב או אפילו ברוק, ולהגיע במהירות לרופא השיניים. לעיתים ניתן להחזירה למקום, ועם קיבוע וקצת מזל, היא יכולה לחזור ולתפקד.
בשיני חלב הטיפול משתנה בין עקירה לנסיון לשמר את השן עד לנשירתה באופן טבעי, הכל לפי חומרת השבר והזמן הנותר עד לבקיעת השן הקבועה.
תופעה נפוצה היא תופעה של שינוי צבע בשן שעברה חבלה, או טיפול שורש בעבר. ניתן לטפל בשינוי צבע על ידי הלבנה פנימית, ציפוי שיניים או כתרים, הכל לפי המצב והצורך.
כשמדובר בשבר בשורש השן, גם כאן יש לבדוק את עומק השבר ועומקו. במקרים קלים, ניתן להבקיע את חלק השורש הבריא אל מעל החניכיים בצורה אורטודנטית, ולשקמו לאחר טיפול שורש נדרש וטיפולים נוספים. במקרים אחרים של שבר בשורש, יש לעקור את השן ולשקמה עם שתל, גשר, או פתרונות אחרים.
שברים בשיניים הכוללים שבר בעצם הלסת דורשים הפניה למיון וליחידות פה ולסת בבתי חולים. שם ניתן לקבע את הלסת השבורה בשלב ראשון ורק לאחר ריפוי, לגשת לשיקום השיניים שנפגעו.
שיניים שעברו חבלה הופכות ניידות לעיתים. במקרה של ניידות שן, יש לקבע אותה לשאר השיניים בקשת לתקופה מסויימת, ורק לאחר שהתייצבה, ניתן להמשיך בשיקומה.
לסיכום – אם נשברה שן, לא להכנס ללחץ – יש היום טיפולים מצויינים לשחזור ושיקום שיניים שבורות. חשוב לא לחכות ולהגיע כמה שיותר מהר לרופא לבדיקה, צילום, עזרה ראשונה וטיפול.