כולנו מכירים את הדחף הבלתי נשלט שלנו למאכלים מתוקים. אחרי ארוחה, בין הארוחות, בלילות…
כולנו גם היינו שמחים להתגבר על הדחף, שהרי מלבד הסיכוי להעלאת קילוגרמים מיותרים ותוספת צמיגים באזורים לא רצויים בגופנו, הסוכרים הם גורם ראשון במעלה להתפתחות עששת – החורים בשיניים שלנו.
רוב העששת מופיעה דווקא בגילאים צעירים – ילדים ונוער. אולם גם במבוגרים היא מופיעה, ותוצאותיה לא נעימות – ריח רע מהפה, צורך בטיפולים ממושכים ולא זולים, נזקים לא הפיכים – עד לאובדן שיניים.
כולנו רוצים להתגבר על צורך כה חזק ובסיסי, אך למנוע מילדים ממתקים ובמקרים רבים גם מעצמנו, המבוגרים, זו מלחמה קשה ולרוב גם אבודה.
הגורמים העיקריים לעששת
למחלת העששת (כן כן, זו מחלה ככל מחלה חיידקית אחרת) יש שלושה גורמים עיקריים – חיידקים, סוכרים ו… זמן.
חיידקים
החיידקים הנמצאים ברובד השן מפרקים את הסוכרים ושאריות המזון המצטברים על השיניים, ככל שהסוכר נמצא יותר זמן על השן, כך יש יותר זמן שהחומצות הנוצרות מפירוקו על ידי החיידקים ימיס את הסידן שבזגוגית השן ויגרום לחורים.
ללא חיידקים לא תתפתח עששת, ומכאן חשיבות הצחצוח היומיומי עם מברשת וחוט דנטאלי, תמיסות שטיפה, וניקוי תקופתי על ידי שיננית.
נשארו לנו שני גורמי סיכון – סוכרים וזמן.
סוכרים וזמן
ככל שהסוכר נמצא במצב צבירה דביק יותר, כך הוא נשאר יותר זמן על פני השן, אינו נשטף ברוק, קשה להסירו, והנזק גדל בהתאם.
למרבה הפליאה סוכרים מסיסים שנחשבים מזון שאינו בריא כסוכר לבן, חום ואפילו שוקולד, נשארים פחות זמן על פני השן, מכיוון שהם נשטפים מהר על ידי הרוק, ונזקם לאורך זמן יורד.
לעומתם דווקא סוכרים במאכלים הנחשבים בריאים כדבש, צימוקים, תמרים ופירות יבשים, נדבקים אל שטח פני השן ונשארים שם לאורך זמן, מה שמאריך את זמן הריסת חומר השן על ידי החומצה.
משקאות מוגזים המכילים סוכר רב הם חומציים מטבעם והחומצה הרי מזיקה לשיניים. גם משקאות סחוטים ממיצים טבעיים הם חומציים ועלולים לגרום לתופעה הידועה כשחיקה חומצית.
איך למנוע עששת?
אז מה עושים? ניתן לאכול מאכלים בריאים יותר או פחות ועדיין לשמור על שיניים בריאות ולמנוע עששת, אם שומרים על הכללים הבאים: (תקף לילדים ומבוגרים כאחד)
- לצחצח שיניים לאחר כל ארוחה.
- אם לא ניתן לצחצח לאחר כל ארוחה – לפחות לשטוף את הפה עם מים אחרי כל ארוחה או אפילו אחרי נשנוש חטיף אחד.
- לנשנש כמה שפחות חטיפים בין הארוחות – גם יותר מרזה וגם טוב לשיניים.
- ללעוס מסטיק ללא סוכר לאחר הארוחה – המסטיק גם מסייע בהורדת שאריות דביקות וגם מגביר את הפרשת הרוק המקטין את רמת החומציות בפה.
- לרכז אכילת מאכלים עתירי סוכר לפעם אחת ביום /בשבוע, או לפחות לאכלם בצמוד לארוחה ומיד לאחר מכן לצחצח/לשטוף עם מים. לא לתת לילדים להירדם עם בקבוק חלב/מיץ/תה מסוכר בפה, ולהחליף אותו בבקבוק מים (תקף גם למבוגרים – לא ללכת לישון עם סוכריה או חטיף בפה ..)
- לא להגזים – לא בממתקים ולא בחטיפים עתירי סוכר גם אם הם נחשבים בריאים.
קריאה נוספת: מה מפריע לך לחייך?