מהו סדק בשן ואיך נוצר?
סדק בשן הוא מצב שבו האמייל, הציפוי החיצוני של השן, אינו עומד בלחץ שעשוי להגרם מסיבות שונות. השיניים שלנו בנויות להאריך חיים ביחד איתנו ולכן, אמייל השן הוא החומר החזק ביותר בגוף האדם (יותר מהעצמות).
אך למרות חוזקו של האמייל, סדקים בשיניים הם לא בלתי נמנעים ועלולים להגרם מסיבות כמו:
- שחיקת וחריקת שיניים ולעיסת חפצים קשים באופן קבוע.
- חבטה חזקה וישירה בשן.
- כתוצאה מלחץ כרוני (נפוצים יותר בקרב מבוגרים).
- כתוצאה מטראומה (נפוצים יותר אצל ילדים).
סדק באמייל השן, שהוא למעשה סדק בכותרת השן, יכול להווצר כאמור בכותרת השן, ואף בשורש השן והסיבה להיווצרותו היא בדרך כלל כתוצאה מסיבוך לאחר טיפול שורש.
לעיתים מצב של שן סדוקה שבה יופיע בקיע שטחי בשן (מעין שבר קטנטן) יכול להתקיים זמן רב מבלי שנרגיש בו. במקרים מסוימים אין בכך בעיה, בעיקר בשיניים עם סדקי מאמץ דקיקים אצל אנשים מבוגרים; ולעיתים יש צורך בטיפול מיידי, תלוי במצב הסדק והשן.
חוסר טיפול בסדק עלול להגדיל אותו ולהעמיד את השן כולה בסכנה, כיוון שהוא מאפשר לחיידקים לחדור פנימה אל עומק השן וליצור זיהום.
איך נראה סדק בשן?
קשה להבחין בסדק בשן, אלא אם השן על סף שבירה. היכולת לראות את הסדק קשורה גם למיקום שלו בשן כיוון שיש כמה דרכים שבהן שן יכולה להיסדק:
- הסדק יכול להופיע בכותרת השן בלבד, כלומר בחלק הנראה של השן. סדק כזה הוא קל יחסית לטיפול ומאפשר לרופא לשמר את השן. סדק כזה מופיע באחת מפינות השן.
סדק בכותרת יכול להעמיק אל תוך השן לכיוון החניכיים ולחדור אל תוך מוך השן והעצבים, עד למצב שהוא מפצל את השן כולה.
אבחון מוקדם של הסדק יכול להציל את השן, מאפשר לרופא למנוע סיבוכים עתידיים, מונע כאבים פרוצדורות מסובכות ועלויות גבוהות. בתמונה הבאה ניתן לראות דוגמה של סדק בשן קדמית:
אבחון שן סדוקה
אבחון סדק בשן דורש גם אבחון רנטגני וגם אבחון קליני. צילום רנטגן לא תמיד משקף סדקים. הצילום הוא דו מימדי והשן תלת מימדית, ולכן סדק הנמצא בניצב למישור הצילום יראה בבירור, בעוד שסדק שנמצא מקביל למישור הצילום לא ייראה.
לעיתים עדות רנטגנית לסדק היא הצללה בצילום באזור הסמוך להימצאותו. הדרך המסורתית לזהות שן סדוקה היא על ידי נשיכת מקל מפלסטיק – אם יש שבר, השן תכאב. הכאב מופיע בשל תזוזה של צדי הסדק הנוגעים בעצבים או בעצם עצמה.
אבחון מתקדם יותר נעשה על ידי הארת המיקום המשוער של הסדק והתבוננות עליו במשקפי מיקרוסקופ ושימוש במכשור דקיק במיוחד לבדיקת החניכיים, המאפשר הסטה שלהם והתבוננות על השורש.
אם מדובר בשן שעברה טיפול שורש, הרופא יסיר את השחזור כדי להסתכל על פנים השן. גם צביעת השן החשודה יכולה לעזור באיתור הסדק.
תסמינים היכולים להעיד על סדק בשן ולשלוח אתכם לרופא השיניים כדי להיבדק בהקדם
- כאב רגעי אחרי לעיסת אוכל קשה ותחושה מוזרה לאחר מכן
- כאב בשן בזמן לחיצה, או כאב ממוקד מהשן בזמן פתיחה וסגירת הלסתות
- כאב בשן ללא גורם ברור
- קושי למקם את הכאב
- רגישות למזון חם או קר
- נפיחות בחניכיים
- פצע מוגלתי בחניכיים
סוגים של סדקים נפוצים בשיניים
סדק בשן קדמית
סדק בשן קדמית נפוץ מאוד אצל ילדים, שאוהבים לרוץ, לקפוץ ולהשתולל ולפעמים גם לחטוף מכה בשיניים, אך גם מבוגרים יכולים לחוות סדק בשן קדמית.
במקרה של חבלה יש לפנות לרופא השיניים כדי לאבחן את מהות הסדק. לעיתים הסדק יכול להתאחות, לפעמים יידרש טיפול שורש ולעיתים הטראומה לשן תתגלה רק בשלב מאוחר יותר. לכן חשוב להיות במעקב אצל הרופא המטפל או אצל מומחה לטיפולי שורש.
סדק בשן עם כתר
אם יש סדק בשן עם כתר, רופא השיניים יסיר את הכתר לצורך אבחון השן, במיוחד אם הסדק התקדם אל מעבר לקו החניכיים. רופא השיניים יחליט על הטיפול לפי עומק הסדק:
- אם הסדק כבר הגיע אל מערכת העצבים של השן יבוצע טיפול שורש וכתר.
- אם הסדק הגיע עד עומק השורשים הרופא יבצע עקירה.
סדק בשן טוחנת
סדק בשן טוחנת הוא מצב נפוץ מאוד והוא מאובחן באופן זהה לסדקים בשיניים אחרות:
כאשר הכותרת בשן טוחנת נחלשת, היא עלולה להישבר. כותרות השן יכולה להישאר צמודה לשן או להינתק ממנה. במצב כזה הטיפול הוא שיקומי, כלומר סתימה וציפוי השן (או כתר).
לעיתים יידרש טיפול שורש. סדק המגיע עד לעצב השן, גורם לנזק בלתי הפיך לעצב. לכן חובה לבצע טיפול שורש במצב כזה. סדק המפצל את השן, בדרך כלל מוביל לעקירת השן.
איך ניתן למנוע סדקים?
אמנם לפעמים אין מה לעשות, עייפות חומר וכוחות לעיסה לאורך זמן יוצרים סדקים. אבל יש מקרים בהם ניתן למנוע.
למשל: שן שעברה טיפול שורש הופכת שבירה יותר. כיסוי שלה עם כתר יכול להקטין סיכוי להיווצרות סדקים ושבר.
לאנשים עם נטיה לשחיקת שיניים ניתן להתאים סד להרכבה בלילה, המפחית את הנטיה לשחיקה, מקטין את הלחץ על השיניים ואת הסיכוי להיווצרות סדקים.
על כל פנים, המפתח הוא זיהוי מוקדם ומעקב או טיפול ללא שהות. לכן ביקורת תקופתית עם צילומי ביקורת מיד חצי שנה, היא חיונית לשמירה על בריאות השיניים ולאבחון מוקדם. ואם אתם חושדים שיש לכם סדק בשן – פנו לבדיקה בהקדם.