מאמר אורח
האם פה האדם אכן דורש צחצוח שיניים בתדירות גבוהה ככל הניתן, האם מברשת שיניים חשמלית עדיפה על צחצוח ידני, האם סוכר גורם לעששת, והאם צחצוח שיניים בבוקר הוא החשוב ביותר לאורך היום השורות הבאות יסייעו לכם לנפץ כמה מיתוסים ולייעל את פעולת הצחצוח.
רפואת הפה מצויה במירוץ יומיומי למען שיפור בריאות הפה באמצעות מחקרים רבים, כלים מתקדמים וטכנולוגיות חדשניות. רבים תולים תקוות בממצאים ובחידושים למען חלל פה בריא יותר שיוביל לשיפור באיכות החיים וימנע סבל מיותר שמקורו בהיגיינת פה ירודה.
אז האם הטכנולוגיה באמת מקיימת את כל מה שהיא מבטיחה?
מברשות שיניים חשמליות נמכרות בכל העולם והיקף המכירות שלהן מצוי בעלייה מתמדת על אף העובדה כי אינן הוכחו מחקרית ככאלה שמובילות לשיפור בבריאות הפה.
יש לציין כי מברשות שראשיהן מסתובבות לשני הכיוונים, לסירוגין, הראו יעילות גבוהה יותר בהפחתת פלאק מצחצוח ידני אך אין נתונים אלו מובהקים דיים על מנת לקבוע נחרצות כי אכן יעילות יותר מהפעולה העתיקת יומין של צחצוח באמצעות מברשת ידנית.
מיתוס נוסף שנובע בעיקר מחוסר ידע וחינוך לקוי הוא המיתוס על צחצוח השיניים בבוקר. הורים רבים מחנכים את ילדיהם לצחצח את שיניהם בבוקר ופחות מקפידים על הצחצוח הלילי לפני השינה. זרימת רוק נמוכה יותר המתבצעת בזמן השינה מהווה קרקע פוריה לחיידקים ומובילה לכך שצחצוח לילי חשוב יותר מזה של הבוקר.
עובדה נוספת שצריך להכיר ולהתחשב בה היא קשיחות הסיבים של מברשת השיניים. רבים וטובים חושבים כי סיבים קשיחים מנקים ביעילות רבה יותר אך בפועל אלה גורמים לנסיגת חניכיים והנזק שהם עושים עלול לעלות על התועלת. לכן, הצטיידו במברשת שיניים רכה ועדינה והקפידו כי פעולת הצחצוח לא תהיה אגרסיבית מדי.
"כמה שיותר – יותר טוב" – מיתוס נוסף שחשוב לנפץ מתייחס למספר הפעמים שצריך לצחצח את השיניים ביום. המספר המומלץ הוא פעמיים ביום, אחד בבוקר ואחד לפני השינה. צחצוח בתדירות גבוהה מדי (3 פעמים ויותר) יפגע בשכבת האמייל של השן.
זוכרים את פרסומותיהן של חברות המסטיקים המציגות את המוצר שלהן כזה אשר יפחית את שיעור העששת בשל היותו נטול סוכר וגרמו לכולם להבין כי ישנו קשר מובהק בין סוכר לעששת…
אז אכן סוכר יכול להוות גורם סיכון לעששת, בעיקר אם אינכם משתמשים במשחת שיניים המכילה פלואוריד (הסיכוי לכך קטן מאוד). כיום, רב משחות השיניים מכילות תוספת פלואוריד שמפחיתה את נזקי הסוכר לשיניים עד כי מחקרים עדכניים מצאו קשר חלש עד לא קיים בין סוכר לעששת.
לאחר ניפוץ מספר מיתוסים כדאי לדעת איך מצחצחים שיניים נכון, ביעילות ובהתאם להמלצות רופאי השיניים:
- מברשת השיניים שלכם צריכה להיות בעלת סיבים עדינים שאורכה מכסה שלוש שיניים
- צחצחו פעמיים ביום את השיניים ואת הלשון. צחצוח של הלשון מסייע להפחתת הבל פה
- שימוש בחוט דנטלי צריך להצטרף לפעולת הצחצוח ולא להחליפה, שכן אינו מגלה יעילות לבדו
- את מברשת השיניים יש להחליף אחת לשלושה עד ארבעה חודשים, אז אל תקשרו אלייה מעבר לנדרש
ובנימה זו נאחל צחצוח נעים ובריאות פה מיטבית!