קרן הלייזר הפכה כבר לפני שנים לחלק מאמצעי הטיפול בענפי רפואה רבים כעיניים, עור, כירורגיה ועוד. בשנים האחרונות הלייזר הפך גם לחלק מהאמצעים העומדים בידי רופא השיניים לטיפול בסוגי טיפולים רבים.
בעמוד זה נסביר מהו בעצם הלייזר, מה יתרונותיו, מגבולותיו, נפריך מיתוסים לגבי סגולותיו ונענה על שאלות נפוצות לגבי שימושיו ברפואת שיניים.
מהו בעצם לייזר?
Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation – LASER או בעברית – הגברת אור על ידי פליטה מעוררת של קרינה. הלייזר הוא מכשיר המוציא קרן אור קוהרנטית, מונוכרומטית -בצבע אחיד בתחום קטן של אורכי גל, ומקבילה – ללא פיזור גבוה.
כשהקרן מרוכזת, היא מדוייקת מאוד, יש לה עוצמות אנרגיה גבוהות וניתן להיעזר בה לחיתוך או איחוי רקמות, עצירת דימומים, הלחמת רקמות, ועוד.
איזה סוגי לייזר קיימים ברפואת שיניים?
מכשירי הלייזר השונים נבדלים זה מזה באורכי הגל שהם פולטים, ובהתאם לכך גם ההתוויות שלהם. בעיקרון הלייזרים מתחלקים לשני סוגים עיקריים – לייזרים לרקמות קשות – כשיניים ועצם (ERBYAG) , ולייזרים לרקמות רכות – כחניכיים ורקמות הפה שאינן שיניים (DIODE).
האם הלייזר יכול להחליף את מקדחת רופא השיניים?
הלייזרים שאמורים לטפל בחומר השן עצמו לצורך ביצוע שחזורים, סתימות, השחזות לכתרים וכדומה, הם מכשירי הלייזר לרקמות קשות.
נכון להיום, הם לא התפתחו דיים כדי להחליף את מכשירי הקידוח המסורתיים של רופא השיניים, הם יקרים מאוד, שימושיהם מוגבלים ולכן לא נרחיב עליהם כאן. בעתיד יש לקוות, שההתפתחות הטכנולוגית תביא לשימושים נרחבים יותר בסוג זה של לייזרים ברפואת שיניים.
מה הם שימושי הלייזר אם כך?
כשמדברים על מכשיר הלייזר השימושי ביותר ברפואת שיניים כיום, מדברים על לייזר לרקמות רכות, ושימושיו רבים:
- הקטנת אי הנוחות והכאבים הכרוכים בכיבי אפטות והרפס
- חשיפת שיני בינה שלא בקעו במלואן
- הסרת חיבורי שריר (Frenum) המפריעים לתנועה חופשית של הלשון או יוצרים רווחים בין שיניים
- טיפול ברקמת חניכיים לקבלת מטבעי שיניים מדוייקים יותר ליצירת כתרים, גשרים ופתרונות שיקומיים
- הסרת רקמת חניכיים שגדלה בעקבות נטילת תרופות מסוימות
- לקיחת ביופסיות והסרת גידולים קטנים
- הסרת רקמת חניכיים מודלקת וסיוע בטיפול בכיסים ובמחלת חניכיים
- הסרה או עיצוב מחדש של רקמת חניכיים לצורך הארכת כותרת השן ועיצוב החיוך
- סיוע בטיפול בזיהומי תעלות השורש
- האצה של תהליכי הלבנת שיניים
מה היתרונות של שימוש בלייזר?
- ניתן לטפל ברקמות רכות ללא צורך בתפרים
- חלק מהטיפולים באמצעות הלייזר אינם דורשים הרדמה מקומית מקדימה
- השימוש בלייזר בפרוצדורות כירורגיות מקטין דימום, או אפילו מונע אותו לחלוטין יחסית לשימוש בסכין מנתחים, זאת בשל יכולתה של קרן הלייזר לסגור כלי דם ולהגביר את קרישת הדם באזורים אלה.
- השימוש בלייזר מקטין את האפשרות לזיהומים לאחר הטיפול יחסית לשימוש באזמל ניתוחים רגיל מכיוון שהאנרגיה הגבוהה גורם לסטרליזציה של האזור המטפל.
- הנזק לרקמות סמוכות מינימלי עקב דיוק הקרן.
- פצעים מתרפאים מהר יותר ורקמות מתחדשות מהר יותר לאחר שימוש בלייזר.
האם אפשר לוותר על ההרדמה המקומית בשימוש בלייזר?
תלוי בסוג הטיפול הנדרש. לטיפול בעוצמות נמוכות, כמו טיפול באפטות, אין צורך בהרדמה. אך במקרים שבהם צורך בעוצמות גבוהות, כמו בביצוע חתך ברקמה, יש צורך בהרדמה מקומית מקדימה.
הלבנת שיניים בלייזר – אפשרי?
הלבנת שיניים בלייזר אכן אפשרית- הלייזר יכול לזרז את תהליך הלבנת השיניים, אך בשל עוצמתו החזקה, קיימת העדפה להלבנת שיניים מהירה עם מנורות LED שהן בעלות אפקטיביות גבוהה, וללא צורך בעוצמות הגבוהות מידי של אנרגיה שיש ללייזר.
לייזר לטיפול ברקמות רכות
לייזר יכול לשמש כטיפול תומך ליישור שיניים בטיפול ברקמות רכות. לעיתים החניכיים מתנפחות סביב מכשירים אורתודונטיים, והלייזר מסיר אותן ללא חתכים ודימום מיותרים.
הלייזר גם מצויין לקוסמטיקה של מתאר חניכיים – לפעמים החניכיים לא עוקבות במדוייק אחרי תזוזת השיניים ונוצרים מצבים של חוסר סימטריה בקו החניכיים סביב שיניים סמוכות. הלייזר יכול לתקן חוסר סימטריה כזאת בקלות וביעלות.
האם השימוש בלייזר בטוח?
כשהשימוש בלייזר נעשה בהתאם להתוויות ובטיפולים להם הוא מתאים, ובידי רופא מיומן ומוסמך, השימוש בלייזר בטוח לפחות כמו טיפול בכל מכשיר אחר במרפאת השיניים.
יחד עם זאת, כמו שמרכיבים משקפי שמש להגנה מפני קרני השמש, כך יש צורך בהרכבת משקפי מגן מיוחדות בזמן השימוש בלייזר, להגנה על העיניים בזמן הטיפול.
לסיכום – השימוש בלייזר במרפאת השיניים מאפשר לעבור טיפולים רבים בצורה מדוייקת יותר, עם פחות תופעות לוואי לאחר הטיפול, פחות דימומים ו/או תפרים, ועם חווית טיפול רגועה וקלה יותר.
באיזה לייזר משתמשים במרפאה שלנו?
המרפאה שלנו מצויידת בלייזר DIODE מסוג Picasso LIte תוצרת ארה"ב, שהוא המילה האחרונה בחדשנות טכנולוגית ברפואת השיניים, לרווחת המטופלים ולטיפולים קלים ואיכותיים יותר.