תשובות לשאלות נפוצות

רפואת שיניים מונעת – שאלות ותשובות

 מה זה איטום חריצים?

על שטח פני השיניים קיימים באופן טבעי חריצים המשמשים ללעיסה יעילה של המזון ולסגר תקין. יחד עם זאת, במקרים רבים הופכים חריצים אלה למחבוא מצוין לחידקים המסתתרים מסיבי מברשת השיניים וגורמים לנזק רב. רופא שיניים אוטם את החריצים בחומר מיוחד המונע מהחיידקים להכנס לתוכם. הטיפול הוא פשוט, מהיר וללא כאבים, ומבטיח הפחתה משמעותית של עששת.

 האם ניתן לעשות איטום חריצים בכל גיל?

בדרך כלל נהוג לבצע את הטיפול לילדים מיד לאחר בקיעת הטוחנות הקבועות. בתקופה זו השן רגישה לעששת יותר מבגילים מאוחרים. לא נהוג לבצע איטום חריצים למבוגרים בשל יעילותו הנמוכה של הטיפול בגיל מבוגר. יחד עם זאת, השאלה אם לבצע איטום או לא ובאילו שיניים, נתונה לשיקול הרופא בהתאם לרמת העששת של המתרפא.

מה עושה הפלואוריד?

הפלואוריד מחזק את שטח פני השן והופך אותה לעמידה יותר בפני חידקים והעששת שהם גורמים. יש לו השפעה על חוזק חומר השן אם הוא ניתן במי השתיה – חשוב בעיקר לילדים בתקופת התפתחות השיניים. פלואוריד קיים כיום כמעט בכל משחות השיניים ובאזורים שונים גם במי השתיה. מומלץ להתייעץ עם הרופא לגבי הצורך בתוספי פלואוריד ככדורים או משחות.

למה חשוב לעבור ביקורת תקופתית מידי חצי שנה?

מחקרים העלו שחצי שנה הוא הזמן שבו עלול להתפתח מוקד עששת חדש, גם אם בבדיקה קודמת לא נראה דבר. מומלץ לכן להגיע למרפאה כל פרק זמן כזה לבדיקה. -עדיף לגלות בעיות כשהן קטנות!

 מה עושה השיננית?

השיננית דואגת לנקות את השיניים מרובד חידקים ושכבות אבנית ממקומות שהמתרפא מתקשה או אינו מסוגל להגיע אליהם בכוחות עצמו. החיידקים והאבנית הם מקור לדלקות חניכיים ואובדן עצם תומכת ואפילו לאובדן שיניים לאורך זמן.

השיננית גם מדריכה כל מתרפא לנקות את שיניו בצורה האופטימלית .חשוב לכן להגיע לטיפול שיננית במרפאה בצורה מסודרת פעם בחצי שנה לניקוי יסודי – כך נמנעות בעיות רבות בעתיד!

טיפולי חניכיים – השאלות והתשובות

 מהי מחלת חניכיים?

מחלת חניכיים היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי חיידקים ברקמות התומכות את השן: חניכיים, מנגנון החיבור בינהן לעצם הלסת ובעצם עצמה. בשלב התחלתי נפגעות החניכיים שהופכות מודלקות ונפוחות. בשלבים מתקדמים יותר נפגע החיבור בין השן לעצם והעצם עצמה, דבר המוביל להתנדנדות שיניים ואף לנשירתן.

 איך אדע אם אני סובל ממחלת חניכיים?

אופיה השקט והאיטי של המחלה מונע במקרים רבים את גילויה על ידי הלוקה בה, ולעיתים היא מתגלית לאחר שעיקר הנזק נעשה. יחד עם זאת יש סימנים רבים היכולים להדליק 'אור אדום'.

  • דימום בצחצוח
  • נפיחות ורגישות
  • כאבים בחניכיים
  • היווצרות רווחים בין השיניים
  • ניידות שיניים

עם גילוי אחד מסימנים אלה, מומלץ להגיע למרפאת השיניים לבדיקה יסודית. בדיקה תקופתית אחת למספר חודשים, חשובה ביותר לגילוי מוקדם של מחלת חניכיים.

האם יש טעם לטפל בחניכיים בכל גיל ?

"-הרי בין כך השיניים נושרות וצריך תותבות"

כיום ניתן לשמר שיניים לכל החיים. הדבר מותנה בשמירה על הגיינה אוראלית -צחצוח וניקוי יסודי בבית, וניקוי תקופתי במרפאה. גם במקרה של מחלת חניכיים מתקדמת , קיימים היום טיפולי חניכיים לבניית עצם ומילוי עצם תומכת שאבדה. במקרים שאין ברירה ויש לעקור שיניים, ניתן היום לשקם בעזרת שתלים שיניים שאבדו.

רפואת שיניים משמרת שאלות ותשובות

האם סתימות לבנות מחזיקות מעמד כמו הסתימות האפורות?

שחזורי הקומפוזיט או ה'סתימות הלבנות' יותר יפות אך הרבה יותר רגישות בזמן בנייתן ללחות יחסית לשחזורי האמלגם האפורים. לכן יש לבנותן בתשומת לב מיוחדת. אם הן נבנות כנדרש הן עשויות להחזיק זמן רב.

האם בטיפול שורש השן מתה?

רופא שיניים המבצע טיפול שורש, מטפל רק בעצב השן והרקמות הנמצאות בתעלת השורש. השן לכן אינה מרגישה כאב או שינויי טמפרטורה. פרט לכך השן אינה מתה והיא מתפקדת בלעיסה כרגיל.

האם אחרי טפול שורש השן משנה את צבעה?

לאורך זמן כמעט תמיד, עקב החומרים המוכנסים בזמן הטיפול והתיבשותה יחסית לשאר השיניים בפה. בשיניים אחוריות אין שמים לב בדרך כלל לשינוי בצבע אך בשיניים קדמיות יש להתייחס לכך על ידי הלבנת שיניים, כתרים או ציפוי חרסינה.