שן חסרה

אנחנו נולדים עם 20 שיני חלב ו 32 שיניים קבועות.  לכאורה לא יקרה כלום אם תהיינה חסרות מספר שיניים – הרי יש לא מעט. בפועל, לאובדן שיניים יש לפעמים השלכות שרבים לא מודעים אליהן.

לצורך ההסבר, נחלק את השיניים לאזור קדמי, אזור אחורי, ושיני בינה.

(כשמדובר בשיני חלב, מעבר לנשירה הטבעית שלהן, הרי אובדן שיניים עקב חבלה דורש לעיתים הנחת שומר מקום עבור השיניים הקבועות, ולעיתים למעקב בלבד. לא משקמים שיני חלב חסרות עם שתלים אות גשרים).

השלמת שן חותכת צדדית עליונה בעזרת גשר מרילנד

השלמת שן חסרה בעזרת גשר מרילנד

אובדן שיניים באזור קדמי

אובדן שן קדמית מהווה מעבר לפן האסתטי גם טראומה נפשית.

רבים מסוגלים ללכת ללא רוב השיניים בפה ואיכשהו להשלים עם כך, אך לעולם לא ישלימו עם אובדן שן קדמית, ולכן הטיפול בשן קדמית שבורה או חסרה נחשב כעזרה ראשונה דחופה ברפואת שיניים. בעייה שדורשת התערבות מהירה ככל האפשר.

בשלב ראשון משתדלים לתת פתרון מהיר בצורת תותבת נשלפת או קשתית המשלימה את השן החסרה, כשלאחר מכן פונים לשיקום הקבוע.

הסיבות לאובדן שן יכולות להיות עקב חבלה, עששת נרחבת, מחלת חניכיים, או עקב חסר מולד.

שיקום שן קדמית חסרה הוא אתגר שיקומי לרופא ולמעבדת השיניים, מכיוון שיש צורך להתאים צבע במדויק ככל האפשר, לבניית מתאר חניכיים ולעיתים גם לבנות עצם חסרה; ולכן במקרים רבים יש צורך בטיפול משולב של הרופא המטפל, יחד עם טכנאי מעבדה מיומן כדי להגיע לתוצאה מושלמת.

אובדן שן באזור אחורי

הסיבות לאובדן שיניים אחוריות הן בעיקר עקב עששת שלא ניתנת לשיקום או מחלת חניכיים מתקדמת  ופחות עקב חבלה.

במידה והחיוך רחב, לעיתים ההתייחסות האסתטית של אובדן שן אחורית הוא כמו לשן קדמית, אך לרוב חסר שן אחורית אינו נראה בחיוך, ורבים נוטים לדחות את השיקום תוך חוסר מודעות להשלכות עתידיות בעייתיות.

חסר שיניים מביא ללעיסת מזון לא מיטבית, חוסר סימטריה בלעיסה שעלול להביא לכאבי מפרקים ושרירים.

שיניים שכנות לאזור בו אין שיניים זזות אל הרווח, לרוב בנטייה הגורמת בעיית חניכיים. לשיניים נגדיות יש נטייה לבקוע לאזור החסר, מה שעלול לגרום בטווח הארוך לחוסר אפשרות שיקום ובעיות סגר ולעיסה.

אובדן שיני בינה

עקב סיבות אבולוציוניות, אחוז ניכר משיני הבינה אינן בוקעות כשורה, נשארות כלואות או כלואות בחלקן. לכן עקירתן מונעת בעיות עתידיות ואינה פוגעת בכושר הלעיסה וזהו טיפול מקובל. יחד עם זאת, במידה ושיני הבינה בריאות ובסגר תקין, אין סיבה לעקרן.

השלמת שיניים חסרות

המרפאה שלנו מצוידת במיטב הציוד והחומרים, ולד"ר פורת ניסיון רב בשיקום שיניים חסרות, עם פתרונות יצירתיים ואסתטיים.

יש קשת מגוונת של אפשרויות שיקום, כשהנטייה כיום היא להשלים שיניים חסרות על ידי שיקום על שתלים.

היתרון בשיקום על שתל הוא בכך שאין צורך להשחיז שיניים סמוכות למקום החסר, כך שהשיניים החדשות עומדות בזכות עצמן תוך מתן פתרון שמרני ואסתטי.

במידה ולא ניתן לעשות שתלים מסיבות רפואיות או אחרות, ניתן לשקם עם תותבת חלקית קבועה –"גשר"  העשוי  לרוב זירקוניה וחרסינה. זהו פיתרון של השלמת שן חסרה על ידי תמיכת השיניים הסמוכות לה.  

פתרון נוסף להשלמת שן חסרה (לרוב שן קדמית) הוא על ידי גשר מרילנד – השן החדשה מודבקת לאזור החסר על ידי "כנפיים" הנשענות על הצד האחורי של השיניים הסמוכות. זהו פיתרון שמרני יחסית, אך אינו מתאים לכל מצב.

במידה ומסיבות שונות לא ניתן לבצע שיקום  שתלים או גשרים, ניתן להשלים שיניים חסרות באמצעות תותבות נשלפות. זהו פתרון פשוט וזול יחסית, אך הרבה פחות נח למטופל מהשיקומים הקבועים.

לסיכום – לא טוב להישאר עם חסר שיניים, גם מסיבות אסתטיות שהן מובנות, אך גם בשל סיבות בריאותיות.

שן חסרה? – כדאי לפנות לייעוץ וטיפול  במרפאת השיניים שלנו להשלמתה בהקדם.

לאחר בדיקה יסודית ואבחנה, ד"ר פורת יציג את האפשרויות לשיקום השן החסרה, יתרונות וחסרונות של כל שיטת טיפול, ולאחר החלטה על הטיפול המתאים, הוא  יבוצע עם תוצאות יפות ובריאות.

פורסם בקטגוריה מה מפריע לך לחייך?. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.